Welkom in het huis en de klas van de toekomst
Het huis en de klas van de toekomst zijn thema’s waar KWTO zich de afgelopen twee jaren veelvuldig mee bezig heeft gehouden. Recent verscheen het boek ‘Wonderwel, welkom in het huis van de toekomst’ van Marlie Hollands en Hans Wilschut, naar visie van KWTO geschikt voor basisonderwijs, deels ook onderbouw vo en voor ouders. Het eigen huis van kinderen wordt als uitgangspunt genomen.
Hoe gaan basisvoorzieningen zoals drinkwater, riool, elektriciteit, voedsel, aardgas, afval en internet eruitzien in het duurzame huis van de toekomst? Een boek met prikkelende vragen, interviews met technici – belangrijk in verband met juiste beeldvorming, diversiteit en vroege beroepsuitsluiting – en heldere illustraties. Kijk voor meer informatie onderaan dit artikel.
Enexishuis
Tijdens het KWTO-symposium ‘Samenwerking tussen basisonderwijs en bedrijven’ op 6 maart 2019 bij Enexis in Zwolle vond 1 van de workshop plaats in het Enexis huis.
Het Enexis huis is niet afhankelijk van fossiele brandstoffen. Dat is geen toekomstmuziek. Het kan. Nu. Bezoekers, ook voor leerkrachten en leerlingen, zijn welkom en ervaren er hoe een slim energienetwerk (‘smart grid’) in een gewoon huishouden werkt. Zelfstandig voldoende energie opwekken voor een heel huishouden én een elektrische auto? De verwarmingskosten voor een huis halveren? En als gezin 75.000 liter minder water gebruiken per jaar? Het huis voorziet volledig in zijn eigen energie dankzij tal van duurzame technieken die allemaal al beschikbaar zijn. Enexis heeft ze voor je bij elkaar gebracht onder één dak om je te laten zien hoeveel verschil ze samen kunnen maken. Lees hier verder voor meer informatie over het Enexishuis.
Classroom 2030
Classroom2030 bestaat uit lesstof over 5 thema’s: nanotechnologie,ergonomie, energie,coderenen magnetisme.
De leerlingen onderzoeken wat elk thema inhoudt en proberen het vervolgens toe te passen in verbeteringen voor de klas van de toekomst.
Het programma kan als project worden aangeboden, maar ook als 1-daags programma. De school is flexibel qua tijdbesteding, indicatie is tussen 5 en 25 lesuren.
Het programma is door Urenco en de BSA ontwikkeld en in Engeland al tienduizenden keren gebruikt.
Afgelopen schooljaar is het kleinschalig getest op enkele basisscholen in de KWTO- regio en vervolgens is het programma verder aangepast naar het Nederlandse onderwijssysteem. Lees hier verder voor meer informatie over classroom 2030.
Wonderwel
Het boek Wonderwel biedt inspiratie voor betekenisvol W&T onderwijs uitgaande van onderzoekend & ontwerpend leren. Wonderwel voor op de basisschool bestaat uit 8 thematisch opgebouwde lessenseries. Hiermee krijgen de leerlingen spelenderwijs inzicht in het bijzondere samenspel tussen natuur en techniek bij de levering van onze basisvoorzieningen. De leerlijn is een vrolijke inwijding in duurzaamheid: hoe kregen we de voorzieningen vroeger voor elkaar, hoe doen we dat tegenwoordig en hoe gaan we dat in de toekomst duurzaam doen? Leerlingen worden uitgenodigd om in dit verhaal met hoofd, hart en handen mee te doen.
Wonderwel kan ingezet worden als geheel, maar kan ook goed in delen worden uitgevoerd aansluitend bij de zaakvakken:
– een lessenserie voor een enkele groep
– een aantal lessenseries voor een bepaalde bouw (kleuter, midden of bovenbouw)
– 8 lessenseries voor een schoolbrede leerlijn W&T (kleuters tot en met groep 8)
– als thema of als projectmaand
Dit boek is geschreven voor kinderen, hun ouders en docenten. Het gaat over bijzondere natuurkrachten en slimme techniek achter alledaagse voorzieningen in huis, zoals drinkwater, riool, verwarming en internet. Hoe gaan die voorzieningen eruit zien in het huis van de toekomst? Lees dit boek, verwonder je over nieuwe, duurzame uitvindingen en denk mee over alle vragen die er nog liggen. Lees hier verder voor meer informatie en wijze van bestellen.